Her mit den kleinen Franzosen- vive la France

Salut mes Amis,
in France, and the francophone nations in Africa and the Caribbean, it's really not unusual to bring your
own knife. Not even the strictest 'Chef de Salle' (can be a Chefine) in the fanciest restaurant will even raise an eyebrow.
Once you get invited for French business meals, it is regarded as impolite to discuss the business over lunch or
dinner, there are more important things like the wine and food, or - knives - to talk about. Watches is also thankful subject.
In Italy, it's even stricter. There, the words 'andiamo mangiare' (let's go to eat) from the meeting chair ends any business talk.
We've been to dinners, where business was not discussed for a second, the next morning contracts were signed.
My business knife for France:
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Bon week-end à tous,
Rudi
Very informative info, Rudy and the great Lag. Who is his dad? Thx
 
Bonjour à Tous,
ich habe überlegt, ob die kleine Geschichte zum Messer-Hintergrund besser hierher oder in den EDC-Faden passt.
Also hier - unser francophon/francophiler Stammtisch wurde auf morgen, den 14.07., den Nationalfeiertag, verlegt.
Ich nehme das Lombard mit zum nachmittäglichen Tour-Gucken.
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Der Bildhintergrund hat seine eigene Geschichte, es ist die 'Carte Gastronomique et Viticole de la France' von 1929.
Gastronomische Karten haben in Frankreich eine lange Tradition, die ersten gab es im 16. Jh., es gipfelt natürlich im heutigen
Guide Michelin. Die Karte von 1929 wurde vom Maître Cuisinier Alain Bourgogne veröffentlicht, zu vielen Orten/Regionen werden
lokale Spezialitäten genannt. Maître Alain war ein Küchenstar der Zwischenkriegszeit, sein Restaurant L'Écu de France an der Marne
existiert heute noch. In den 1920ern gaben sich dort Wirtschaftslenker, Börsenstars, Militärs, Varietésternchen, usw., die Klinke in die Hand.
Er dürfte im damals aufkommenden Rundfunk die erste Kochsendung gehabt haben. Sein bekanntestes Gericht ist heute ein Klassiker
der französischen Küche, das Bœuf Bourguignon. Ein kräftiges Rindergulasch an kräftigem Speck mit kräftiger Rotweinsauce, also
nix mit zwei Hälmchen Zitronengras an Fenchelblättern.
Die ersten hundert Karten hat Maître Alain mit Widmung an Stammgäste verschenkt, die werden heute hoch gehandelt.
Den Nachdruck gibt es in der Buchhandlung, wahrscheinlich auch am großen Fluss
Schönen Sonntag,
Rudi.
 
Arie,
we have a few French knives outside Fontenille Pataud, we use even Opinel
kitchen knives in the southern households, as in most francophone Nations
Opinel has a dealership in Cameroun. My connection to FP goes back a while,
in the 1990s, I was sent to a pretty hairy geological excursion in Romania. Due to the
security situation in the country at the time, fixed blade knives were banned for everybody,
so I carried a Vic Swiss Champ and my FP Laguiole. Of course, we got stuck there for
2 weeks in the Carpathian Mountains due to bad weather.
There I used my Lag for everything, and got totally convinced about its quality,
so I rarely switch away from FP.
The Lag in question, still from the Gilles Steinberg era:
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Cheers
Rudi
 
Arie,
we have a few French knives outside Fontenille Pataud, we use even Opinel
kitchen knives in the southern households, as in most francophone Nations
Opinel has a dealership in Cameroun. My connection to FP goes back a while,
in the 1990s, I was sent to a pretty hairy geological excursion in Romania. Due to the
security situation in the country at the time, fixed blade knives were banned for everybody,
so I carried a Vic Swiss Champ and my FP Laguiole. Of course, we got stuck there for
2 weeks in the Carpathian Mountains due to bad weather.
There I used my Lag for everything, and got totally convinced about its quality,
so I rarely switch away from FP.
The Lag in question, still from the Gilles Steinberg era:
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Cheers
Rudi
Yes, for me Opinel is a reliable consumable knife. It is always in the glove box in my car. And we also use Opinel for slicing bread in the country house. The optimal combination of price and quality.
As for FP. This is what a real, faithful knife means. Time-tested and proven by circumstances. Respect
 
Guten Abend Messerfreunde,

Hier eine "Le Montpellier" Interpretation von Claude Giraud. RWL34/Jute Micarta. Mir gefiel das einfache, maritime Pattern.

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Mir ist das Messer an dem Tag an dem es geliefert wurde, aus der beiliegenden, nicht sehr straffen Lederpouch direkt mal auf Fliesen runtergefallen und hat seitdem zwei kleinere Macken am Klingenrücken. Ich habe mich schwarz geärgert und mir die DP Steel & Leather Pouch bestellt. Da sitzt es straff drin. Ist euch sowas auch schonmal passiert?
 
Bonjour- meine Premiere Madame liebt das Kreuz des Südens ✨ - und betrachtet es andächtig, wenn wir auf der Südhalbkugel 🌎sind.
Der gute Virgil schuf diese beiden „golden Memories“ - ein links- u. rechts Opinel - musste ich mal wieder zeigen✨✨
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Ancre-Lock, 'Le London' von Fontenille Pataud
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Wer die Geschichte hinter dem Namen nicht kennt - Napoleon gingen 1806 die Feinde aus, also verkündete er in Berlin
die Kontinentalsperre gegen England. Dank ausgiebiger Schmuggelei hatte sie nie Erfolg. Weil der Stahl aus Sheffield damals
dem französischen Stahl als überlegen galt, wurden auch Messer geschmuggelt. Sie wurden in Nordwest-Frankreich unter dem
Ladentisch gehandelt: 'Pssst, aus London, aber von mir hast Du das nicht!' :)
 
Ancre-Lock, 'Le London' von Fontenille PataudAnhang anzeigen 318313
Anhang anzeigen 318312

Wer die Geschichte hinter dem Namen nicht kennt - Napoleon gingen 1806 die Feinde aus, also verkündete er in Berlin
die Kontinentalsperre gegen England. Dank ausgiebiger Schmuggelei hatte sie nie Erfolg. Weil der Stahl aus Sheffield damals
dem französischen Stahl als überlegen galt, wurden auch Messer geschmuggelt. Sie wurden in Nordwest-Frankreich unter dem
Ladentisch gehandelt: 'Pssst, aus London, aber von mir hast Du das nicht!' :)
Funny story, Rudy,
and a great knife. I like this model. It looks very old school. It is called differently everywhere. It’s a pity that it is impossible to determine in which country it first appeared. Some think in England, some in Germany, and some in Normandy or Brittany.
 
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